Uloga kapetana ekipe
 

Futsal Concept Explanation
Uloga vode možda nigdje nije toliko bitna koliko je u sportu. Dobar kapetan u sportskoj momcadi može dovesti svoju ekipu do uspjeha i priznanja, a može i pomoci prosjecnoj ekipi da igra bolje, dok kapetan s lošim vještinama rukovodenja može umanjiti šanse ekipe za boljim povezivanjem igraca i postizanjem uspjeha.
Zašto je dobar kapetan važan za ekipu?
Analiza koju su proveli treneri u razlicitim sportovima pokazala je da, iako postoje razni faktori koji utjecu na to da ekipa ne uspije ostvariti cijeli svoj potencijal tijekom sezone (ozljede, forma igraca, slabo zalaganje i treniranje), kao glavni razlog neuspjeha navodi se nedostatak dobrog vodstva. I dok vodstvo dolazi od trenera, pravi vode dolaze iz same momcadi tako da je odabir dobrog kapetana od vitalne važnosti za ekipu.
Jeste li sigurni da želite biti kapetan tima?
Biti kapetan ekipe ne znaci samo nositi traku oko ruke, izigravati šefa ili zabavljati svoje suigrace. Biti kapetan zahtijeva niz stvari:
• Želja da se ekipu vodi vlastitim primjerom u svakoj situaciji
• Strastveno vjerovanje u svoju momcad i timski duh
• Sposobnost nošenja s konfliktima koji se uvijek javljaju kada je momcad pod pritiskom
• želja da se da što veci doprinos u planiranju strategije tima
• sposobnost profesionalnog i odgovornog ponašanja bez obzira na osobne osjecaje frustracije i bijesa
• temeljita znanja o pravilima igre
• želja za izgradnjom odnosa s drugim clanovima tima, u dobrim i lošim vremenima
• sposobnost nošenja tereta kapetana dok su još u igri
• sposobnost inspiriranja i motiviranja ekipe te podizanja morala momcadi

Ako posjedujete sve ove kvalitete, onda vam iskustvo kapetana u sportskoj ekipi može biti najvrednije iskustvo u rukovodenju uopce.
Kako biti dobar kapetan?
Biti kapetan sportskog tima je velika prilika za razvijanje vještina rukovodenja koje ce vam pomoci da uspijete u daljnjoj karijeri, bila ona u sportu ili nekom drugom podrucju. Ali, kako možete znati da ste dobar voda ekipe i dobar kapetan?

Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoci da trener stekne povjerenje u vas i koji vam mogu pomoci da naucite kako voditi svoju ekipu do uspjeha:
• Preuzmite odgovornost-nemojte se samo pouzdati u trenera. Na primjer, pocnite s treningom na vrijeme, ako se trener još uvijek priprema za trening ili je trenutno zauzet
• Uvijek napravite više od ocekivanog-ostanite duže na treningu, trcite više, igrajte maksimalno, napravite više vježbi i sl.
• Uvijek preuzmite odgovornost za svoje postupke u igri-ne okrivljujte druge igrace. Ako napravite pogrešku ili vaša ekipa izgubi radi vas, suocite se s posljedicama i krenite dalje-suigraci i trener ce vas više cijeniti i poštivati nego da se pokušavate opravdavati
• Vodite vašu ekipu djelima, a ne rijecima. Svatko može pricati-racuna se ono što napraviš
• Ne postavljajte se iznad ostatka ekipe-samo zato što ste kapetan ne znaci da ste povlašteni. Kapetan podliježe istim pravilima iposljedicama kao i ostatak momcadi. Gledaj na sebe kao si prvi medu jednikima-inace može doci do podjele izmedu tebe i ostatka ekipe
Osim toga, stalno pokušavaj biti svjestan svoje uloge i znacenja i pokušavaj poboljšati svoje vještine vodenja ekipe. Na primjer, razmislite o kapetanima raznih sportskih ekipa na medunarodnoj sceni i razmislite zašto su odabrani-zato što su popularni? Najbolji igrac? Odgovorni? Iskreni? Pouzdani? Dobri slušatelji? Motivatori? Ostanu mirni i pozitivni pod pritiskom?

Pogledajte velike kapetane kako su vodili momcadi svojim primjerom i slijedite ih.


Categories Psychology