Utjecaj publike na kvalitetu igre
 

Futsal Concept Explanation
Pretpostavljamo da ste se barem jednom zapitali što znaci prednost igranja na domacem terenu.? Kakav je utjecaj gledatelja na izvedbu i kvalitetu igre ekipe? Zašto neki igraci imaju vecu ili manju tremu kada je dvorana puna? Zašto neki igraci igraju puno bolje na gostujucim utakmicama? Odgovor leži u-socijalnoj facilitaciji!
Socijalnu facilitacija je sklonost postizanja boljeg ucinka u jednostavnim, a lošijeg u složenim zadacima i to u prisustvu drugih ljudi i kada je moguce procijeniti njihov pojedinacni uradak. Drugim rijecima, igraci su skloniji bolje igrati protiv lakšeg protivnika kada je publika na tribinama nego kada je dvorana prazna. Zašto je to tako? Prisustvo drugih povecava fiziološku pobudenost tako da tijelo igraca proizvodi više adrenalina što daje dodatnu energiju organizmu. S druge strane, kada igrac treba izvesti neki teži zadatak u igri, upravo mu ta povecana fiziološka pobudenost može otežati izvodenje zahtjevnijeg zadatka pa se tako može cesto cuti izraz u futsalu „noge su mi se odsjekle“ ili „skratila mi se ruka“ u tenisu.
Dakle, ako je igrac siguran u svoje sposobnosti, vještine i znanje, prisustvo velikog broja gledatelja ce ga potaknuti da igra još kvalitetnije jer je sve vještine usvojio da automatizma i ne mora dodatno razmišljati npr. kako ce izvesti odredeni dribling, kako ce dodati, precizno šutirati i sl. Nesiguran igrac ce igrati puno lošije pred publikom (oko 30%) jer nije vještine doveo do automatske razine te u toj situaciji mora razmišljati kako izvesti odredene kretnje što mu onemogucuje potpuno koncentriranje na igru. Ta pojava naziva se socijalna inhibicija ili zakocenost. Kako bi se izbjegle takve situacije, igrac bi na treningu trebao vježbati upravo one radnje koje još nije u potpunosti usvojio.

Categories Psychology